Followers

2013/10/03

Tips Mengawal Perasaan





















Assalamualaikum..
alhamdullilah....kenyang sudah...
makan nasik berlauk tengahari ini...haha≧◔◡◔≦
no diet...no stress haha
korang dah lunch ke?⁀⊙﹏☉⁀

Hari ini sue nak  share tips sikit 
bagaimana kita nak mengawal perasan
marah kita or sakit hati kita...≧☉_☉≦oo

Tips yang sue nak bagi ini 
adlh tips daripada apa yang sue
amalkan..not copy pasta okeyh...haha☜(ˆ▽ˆ)
2 point sahaja...≧◔◡◔≦


Bukan sue nak membanggakan diri (sekadar nak share )
or sebaliknya...tetapi sue
memang jarang marah dan 
juga bila org marah sue or 
sumthing salah sue or tidak...
sue tetap minta maaf dan memaafkan...
thats why sue xde musuh...
kecuali org yang memusuhi sue secara diam
Wallahu a’lam≧◠◡◠≦

Bila kita berdendam or iri hati
or..mcm2 lah sikap yang tak baik...
automatik hidup kita tak ceria...betol??

so..nak pastikan hidup kita ceria..
jangan ada perasaan yang xelok dalam diri...
bila wujud perasaan tu...kita buang jauh2...
kita cepat2 settle kan masaalah tu...
dan tanamkan dalam diri...


sue xnafikan bila kita tengah marah
msti kita xingat dah kan?nk senyum ke..
pakat sembur je kan...haha...

after marah tu...
cepat2 minta maaf...
sue tahu kita tak sempurna..
tapi kita perlu usaha menjadi yang sempurna...
smpai bila kita nak cakap kita tak sempurna?
betol x....


aku berbaik dengan dia kerana Allah s.w.t
aku maafkan dia kerana Allah s.w.t

Bila hati kita dah terlatih dengan perkataan
Kerana Allah s.w.t Insyallah hidup kita akan bahagia...
Hidup kita semata2 untuk Allah s.w.t...

and then...
diantara yang mujarab untuk mengawal perasaan 
adalah....Zikrullah..

serius....
sue  dapat sedar kenikmatannya..
korang cer buat sebulan....(>‿◠)✌ sepanjang hayat lagi bagus
lepas solat fardu...berzikir...
insyallah...time korang nak marah
korang akan ada 1 perasaaan xjadi nak marah
sebab????zikirullah tu untuk menyucikan jiwa kita...
percayalah ckp sue nie...

Nampak simple...
tapi Masyallah...besar
diakhirat kelak perhitungannya...
lagi2 berzikir dengan kalimat 
Lailahaillallah 


Mata2 Blog Pilihan

18 comments:

  1. alhamdulillah..sentiasa mengigatkan kpd kebaikan, walau pcl jauh lbh tua dari sue..sue nampak lebih hebat penyampaiannya..teruskan semoga mendapat rahmati Allah swt.

    ReplyDelete
  2. ok..take note..
    shark ni mmg susah sket nk marah org.
    buat ler apa pn.
    mmg x reti nk marah org.
    hehe..
    slalu kene marah ada ler.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lelaki sejati nie....hehhe bagus2 shark

      Delete
  3. Salam sue....

    Akak setuju semua yg sue tulis tu...tips terbaik wpun tak byk,yg penting sentiasa ingat Alla..zikir itu pengubat hati...

    No diet...no stress...haha..setuju sgt2...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam....betol tu...terima kasih kak

      Delete
  4. bgus tu sue =) sifat mrah nikan dri syaitan..xelok biar lama2..macam sy kalau mrah..cpat2 je istighfar..lepas tu mgucap..inshaa'Allah ok..trik nfas dalam2..kurang la sifat mrah 2 walaupn sy ni cpat naik angin jga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. semua org ada kelemahan masing2 kan...usaha menjadi yang baik..:)

      Delete
  5. Subhanallah.. t kasih diatas peringatan & perkongsian ye Sue :)

    ReplyDelete
  6. alhamdulilah terima kasih berkongsi..acik nie tak geti nak marah orang sangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus la achik...patot isteri syg..heee

      Delete
  7. zizie kalau rasa marah sangat, zizie diam je, pastu rasa nak nangis.. tu maknanya tgh betul2 marah.. huhu..

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum...

    Tq for the tips..sofia memang akui kebesaran berzikir tuh..sofia pernah alami satu masa yg amat sukar...dan zikir lah juga yg bantu sofia untuk kuat menghadapinya..

    TQ.

    regards,
    Triplesmiley

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam...betol tu sofia...sue setuju sgt..

      Delete
  9. ialah, manusia ni kalau tak dilatih susah nak kontrol emosi...Ramai yg tinggi IQ tapi rendah EQ. Kalau org Islam, elok le berzikir

    ReplyDelete
  10. bgusnye sue sbb suh jenis cool je..TB agak baran la tp ikut keadaan..klu da sakit ati ape pn xingt..nasib ade allah kn ;)

    ReplyDelete

If nak order jgn malu2 hehe
Wasapp :0194609037
Pm/Fb : Beautyladysshop
Postage RM 6 SM RM 9 SS
Pos : Isnin - Jumaat Sahaja

* untuk dptkn no account untuk transfer/bank in duit brg
boleh wassapp dulu yer or pm page sue.
*selalunya hari ini order n transfer duit,insyallah esok brg dah pos n akan diberi tracking no
*brg yang telah dipos adalah tanggungjawab anda,no refund yer sebab brg dah hantar.

TQ