Followers

2013/10/01

Makeup dan Solat





















Assalamualikum...
Jam menununjukkan pukul 1:19 pm..
dah masuk waktu lunch...tapi xmakan lagi(>‿◠)✌
kami diet...kami diet....haha☜(ˆ▽ˆ)

sebelum terlupa...sue ucapkan ribuan 
terima kasih kak kak lynn munir....sebab tegur
tentang tulisan sue yang terlalu keci...
serius..sue xsedar...≧◠◡◠≦✌

Insyalllah sue akan perbaikinya...
kesian kak lynn munir...kena kecikkan mata 
hehe...nak kenal kak lynn munir...serius peramah!!


Back to the tittle"Makeup Dan Solat"
gambar kat ats tu baru betol2 make up....
dah mcm hantu cina pulak....kikiki☜(ˆ▽ˆ)
kita tengok tajuk pun..
kita dah sedia maklum..
takkkan laki pulak kan?nak makeup...haha☜(ˆ▽ˆ)
tapi..sue rasa ada laki yang makeup?? korang rasa?⁀⊙﹏☉⁀
haha....xnk tulis..















serius...(◑_◑)
entry ini lebih kepada kaum wanita lah...
yang nak tahu...
kita sebagai wanita memang tidak lari dari kecantikkan
termasuk jugalah kecantikkan dalam berhias diri kita...
tetapi ketika kita mengadap Allah s.w.t ketika solat
boleh ke kita makeup kan muka kita?

perkara ini selalu bermain di fikiran sue..≧☉_☉≦
-apakah hukum pakai make up ketika solat?
-sah ke aku solat nie kalo pakai makeup?

Hukumnya
ada wuduk -> makeup ->solat = sah

(⊙.⊙(☉_☉)⊙.⊙)
oo sah rupanya....
tetapi kalau ambil wuduk dan
xremove makeup...jadinya tak sah la...
sebab...takut tak kena air...faham?

but...
kalau ambil wuduk dalam keadaan tiada makeup
and then korang pakai makeup...
so sah lah ye...apa2 pown wuduk dulu..
baru makeup....

sue bercerita daripada ilmu yang sue dapat
kalau ada yang salah korang tegor lah ye...
kalau nak kepastian lagi boleh rujuk di sini.

Rujukkan

12 comments:

  1. Nice sharing sue.. Apa pun kalau benda tu tak boleh tanggal memang tak sah kan sebab menghalang air wuduq sampai ke anggota

    ReplyDelete
    Replies
    1. yap2 betol kak...sue pown rasa mcm tu...

      Delete
  2. Alhamdulillah =) nice sharing sue..tp lelaki korea pakai mekap..kalau melayu artis jelh kot..time nk berlakon..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...nie...dok tnya rambut tu...rambut faiz ke tu? ke rambut org lain

      Delete
  3. Salam sue...
    Makan la ye dik..jgn dok berdiet sgt...nanti ms sakit br nak mkn,kala itu selerapun dh tak ada...hehe

    make up tu tgk juga dr bahan yg blh telap air,tk mengapa kot sue,hehe..yg jd x sah wuduk tu,kalau air tak kena pd permukaan kulit kita...ada ke bahan makeup yg telap air?ada kot...hehe..dah azan asar ni....jommm kita

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kan...kalo yg jenis kalis air tu...xmasuk kat kulit la kan.... betol gak ckp kak..tp sue rasa solat dulu la...xpyh pakai hehe...senang....sue pagi g keja pakai pastu solat zuhur sampai ke balik sue xpakai dah...hmm...cp je kak bukan diet sgt,.....x tercontrol kak

      Delete
  4. ooo yeke.seyes? tp xleh kentut lah kan.hhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ish ketut mmg batal pown....akak nie...hehehe

      Delete
  5. Jadikan air wudhu tu sebagai make up pun lagi ok kot :)

    ReplyDelete
  6. hihihi..no komen sebab jarang pakai make up tebal

    ReplyDelete
  7. laki pakai makeup?
    hehehe..
    tidok ler shark nk pakai.

    makeup tebal2 mmg susah ler..
    better xyah makeup.
    tetap cntik.

    ReplyDelete

If nak order jgn malu2 hehe
Wasapp :0194609037
Pm/Fb : Beautyladysshop
Postage RM 6 SM RM 9 SS
Pos : Isnin - Jumaat Sahaja

* untuk dptkn no account untuk transfer/bank in duit brg
boleh wassapp dulu yer or pm page sue.
*selalunya hari ini order n transfer duit,insyallah esok brg dah pos n akan diberi tracking no
*brg yang telah dipos adalah tanggungjawab anda,no refund yer sebab brg dah hantar.

TQ