Assalamualaikum
Hari ini sue nak share resepi nak buat sambal belacan..
senang sangat sangat...sue yakin kebanyakkan dah tahu
tapi jangan terkejut ye,yang baru2 berjinak jinak dalam dunia masakkan
ini perlukan ilmu untuk memasak,so sue bagi resepi nie untuk
yang xpandai nk buat sambal belacan nie.Actually sambal belacan nie asal nye
org kampung je yang buat tapi sekarang kat bandar pown dah banyak,
kat kedai2 lauk pauk kampung.
Sambal nie kalo nk sedap makan dengan ulam ulam lah ye...
Sue kalo mkn nasik xdak sambal belacan xbest la...sebab sambal belacan
nie penambat selera...heheh
mmng kena ada la...alright,jom kita tgk bahan
bahan dan juga cara nak buat.
Bahan Bahan
Cili hijau 2 batang (depend kemahuan sendiri)
Belacan 3,4 cubit ( banyak cubit lagi sedap kiki)
Air asam jawa(sedikit sahaja jangan letak banyak air asam bagi nmpak pekat )
Garam secubit (depend kemahuan sendiri)
Langkah-Langkah
Korang amik lesung batu nie,dan mula kan operasi menumbuk sehingga lumat (halus) hahhaha
atau pown boleh pakai blender,tapi xbapa sedap sgt la.....tumbuk lagi sedap....
Bila dah siap tumbuk or blender,boleh la dihidangkan bersam sama dengan ulam ulaman.
Harap resepi ini dapat membantu ye..pada yang tak tahu
itu sahaj untuk resepi kali ini...sayonara!!
waa.. sedapnya :D
ReplyDeletebest!!!
ReplyDelete