Asalamualaikum...
Bertemu kembali,hari nie sue nak share ckit masakkan yang selalu sue masak yang mmng cukop senang
dari masakkan yang laen,bahan2 xbyk cukop senang,korang nak tawu spa yang ajar sue buat masakkan nie?
ayah sue la....jgn ingat org laki xreti masak...hehehe....hope dapat cari laki cm ayah sue,pndai masak...:)
Jangan buang2 masa lagi,jom kita tgk bahan2 untuk buat Ikan Kembong Masak Asam nie...sebelum terlupa masak asam nie untuk yang suka makan masam2 je...yang xsuka mkn masam2 tp berjinak2 nak mkn masam boleh jugak cuba...hehehe
Bahan Bahan
- Ikan kembong yang siap disiangkan dan digoreng.
- Minyak masak ckit
- bawang kecil3 biji dan bawang putih 1 ulas dibuang kulitnya di tumbuk sehingga lumat.
- Masak Asam xsedap kalau x disertakan sekali dgn cabai melaka/lada hijau,so kena ada jugak dalam 4/5 batang cabai hijau nie..pedas baru terangkat!! hehe
- Air asam jawa yang perah,ikot suka byk mana,kalau byk ikan byk la air asam kan.
- Garam secubit.
Langkah Langkahnya
- Tumiskan bawang merah dan bawang putih tadi sehingga kekuningan.
- Masukkan air asam jawa dan juga ikan kembong dan cabai melaka
- Masukkan secubit garam secukup rasa
- Tunggu sampai setengah jam,sue suka mkn kering2 ckit baru sedap tu yg masak lama ckit kalo 15 min pown bleh ikot keadaan sbb ikan tu dah digoreng dan mmng da boleh dimakan
- Kalau nak best lagi potong bawang besar bulat2 dan tabur
- Kalu makan ikan masak asam dgn sambal belacan sedap jugak :)
Gambar nie dari pak Google sue xsempat snap2 pic mkn nie
tapi resipi mmng original sue punya ok....hehe
Selamat Mencuba
perrrrgh terliur ni.... hihi nak try buat la hehehe
ReplyDelete